#

Over WMC

Deelnemers komen naar WMC Kerkrade om wereldkampioen te worden. Lees hieronder alles over de verschillende wedstrijden en wat erbij komt kijken om hieraan deel te nemen.


Mars, Marsparade en Show wedstrijden

De onderdelen Mars, Marsparade en Mars&Show wedstrijden zijn visueel het aantrekkelijkste onderdeel van WMC Kerkrade. De kleurenpracht van de kostuums en internationale diversiteit samen met spectaculaire 'moves' op het veld brengen het publiek in vervoering. Daarnaast heeft ook muziekliefhebber veel plezier, want ook muzikaal gezien doen de deelnemers op topniveau mee. En dat wordt beoordeelt door onze onafhankelijke juryleden. Ben jij erbij?


Concert wedstrijden

Getalenteerde deelnemers van over de hele wereld doen mee aan de concertwedstrijden tijdens WMC Kerkrade. Voor de ogen van volle zalen strijden ze hier om de hoogste eer. Streven naar het allerhoogste en ongekende spanning! Dat zijn de ingrediënten van de vele concert wedstrijden.

De uitvoeringen vinden plaats in vier hoofdonderdelen, Harmonie, Fanfare, Brass Bands en Slagwerkensembles. De eerste drie onderdelen zijn op hun beurt onderverdeeld in categorieën die invulling geven aan het artistieke niveau van de bands. We onderscheiden als hoogste categorie bij Harmonie en Fanfare de Concert Divisie, gevolgd door de Eerste, Tweede en Derde divisie. De sectie slagwerkensembles is onderverdeeld World Division en First Division.

Alle deelnemers in de eerste, tweede en derde divisie spelen eerst een verplicht werk, vaak in opdracht van WMC Kerkrade gecomponeerd. Daarnaast speelt iedere band ook een keuzewerk. Deze keuze is niet geheel vrij, aangezien het niveau van het stuk ook moet passen bij de gekozen divisie.

Voor de Concertafdeling in de secties Harmonie en Fanfare wordt deze keer géén verplicht werk voorgeschreven (omdat er een nieuwe formule wordt gehanteerd) in tegenstelling tot de Championship Division Brass Band. Ook bij de slagwerkensembles is er geen verplicht werk.

Uiteindelijk is het aan de onafhankelijke jury om te bepalen welke band beide muziekstukken het best weet te brengen.