Samuel Aguirre symbool voor jonge generatie

Talentvolle hoboïst krijgt André Rieu Talent Award

Een wereldster die - na een toch wel vermoeiende lange reeks concerten op het Vrijthof in Maastricht - zijn eerste vakantiedag had opgeofferd om in de Rodahal aanwezig te kunnen zijn. En een apetrotse vader, die nog nooit eerder in het buitenland geweest was, maar nu speciaal uit Colombia was komen overvliegen. In de veronderstelling verkerend dat hij zijn zoon zou zien optreden in een Nederlands orkest. Ook hij werd ter plekke verrast.

Voor de 24-jarige Samuel Agustín Aguirre Guerra uit Medellín, hoboïst en dirigent van het jeugdorkest van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden, was het maandag een speciale avond. De jonge muzikant, die in 2013 voor het eerst voet op Limburgse bodem zetten in het kader van het WMC – en zichzelf ij het jaar daarop vloeiend Nederlands leerde - mocht uit handen van niemand minder dan André Rieu de eerste WMC André Rieu Young Talent Award in ontvangst nemen.

Young Generation

Dat gebeurde tijdens Latin America Meets Europe, het laatste concert in de reeks Young Generation-concerten van 2017. Rieu was naar Kerkrade gekomen als beschermheer van het Wereld Muziek Concours - een functie die hij sinds 2013 bekleedt – en reikte de award in die hoedanigheid uit.

De wereldberoemde violist was daarbij niet over één nacht ijs gegaan, zo vertelde hij. Om zeker van zijn zaak te zijn nodigde hij de laureaat tot twee keer toe uit in zijn studio in Maastricht. Daar kwam hij er al gauw achter dat hij inderdaad met een uitzonderlijk talent te maken had.

Samuel Aguirre, student aan het conservatorium in Maastricht, heeft de award gekregen vanwege zijn bijzondere muzikale talent. In 2015 ontving hij ook al de André Rieu-aanmoedigingsprijs.

Instructieboek

De 24-jarige Colombiaan is autodidact, vertelde WMC-voorzitter Max Kousen voorafgaand aan de uitreiking> Vele jaren geleden vond hij in een kast een oude hobo waar nauwelijks nog geluid uitkwam. Met behulp van een instructieboek dat bij het instrument lag, leerde hij zichzelf spelen.

Dat hij zich sindsdien razendsnel ontwikkeld heeft - als hoboïst, maar ook als aankomend orkestleider - werd maandag meer dan duidelijk: nog voor de bekendmaking dat het Samuel Aguirre was die allereerste WMC André Rieu Young Talent Award gewonnen had, sprankelde hij als orkestleider bij de uitvoering van Siete Colores (Zeven Kleuren), een hedendaagse compositie van de eveneens uit Medellín afkomstige Victoriano de Valencia Rincón.

Romantisch

De toehoorders in de goeddeels uitverkochte Rodahal waren overigens getuige van een bijzonder concert. Het European Union Youth Wind Orchestra (een blaasorkest bestaande uit jonge Europees talent onder leiding van Jan Cober) op één podium met de uit Zagreb afkomstige Mariachi Band Los Caballeros. Het bleek een even verrassende als sfeervolle combinatie: romantische klanten uit de Mexicaanse volkscultuur – je zou er zo bij wegdromen - werden op overtuigende wijze afgewisseld met oud en modern werk van voornamelijk Spaanse en Latijns-Amerikaanse componisten.

Een gezamenlijk optreden van een mariachi-orkest dat klassieke straatklanken op een vernieuwende manier brengt én een verzameling jonge muzikale toptalenten uit heel Europa: het past precies in de strategie die het WMC-bestuur in 2011 naar aanleiding van het 60-jarig bestaan heeft ingezet en dat de komende jaren verder uitgestippeld, zo vertelde voorzitter Max Kousen voorafgaand aan de uitreiking van de André Rieu-award.

Innovatief

Volgens het WMC-bestuur is het de hoogste tijd dat het concours – maar ook de blaasmuziek in zijn geheel – weer een grotere aantrekkingskracht gaat uitoefenen op jongeren. Vandaar dat de laatste jaren wordt geprobeerd om op een innovatieve manier en wereldwijd zoveel mogelijk jeugdigen te bereiken. De eerste pogingen zijn zeer succesvol gebleken: met behulp van dirigentenwedstrijden in diverse werelddelen, gecombineerd met de inzet van de social media, zijn inmiddels anderhalf miljoen jongeren in 46 landen bereikt.

Het Young Generation-project, waarbij jonge muzikanten uit de hele wereld tijdens uitwisselingen de kans krijgen om elkaar te leren kennen (zowel persoonlijk als muzikaal) en elkaars culturen te begrijpen, is bovendien helemaal in de lijn de gedachte waarmee het WMC is opgericht: verbroedering door middel van muziek. ,,Er zijn vele stappen gezet en we zullen nog heel veel stappen zetten”, aldus WMC-voorzitter Kousen.

Gastgezin

Een van die stappen is de toekenning van de André Rieu-award aan Samuel Aguirre. De jonge hoboïst/dirigent – hij verblijft bij een gastgezin in Eygelshoven – spreekt niet alleen Nederlands met een licht Limburgs accent; hij voelt zich ook helemaal Limburger, zo vertelde hij. Inmiddels aangetreden als docent hobo aan de muziekschool in Kerkrade is het mede an hem om jong talent te ontdekken en verder op te leiden.

WMC-beschermheer André Rieu is er volledig van overtuigd dat de jonge Colombiaan daarin zal slagen.