Lucky Chops blazen Kerkrade omver!

De Amerikaanse brassformatie The Lucky Chops werd twee jaar geleden groot toen een toevallige voorbijganger hun optreden in een New Yorks metrostation filmde en uploadde naar YouTube. Binnen een mum van tijd hadden ze miljoenen views. Sindsdien toert het vijftal de wereld over en verraadt niets aan hun show dat ze net pas komen kijken. Zaterdag 1 juli stonden ze tijdens het WMC Youth Event op het podium van het Music Dome in Kerkrade. Als volleerd entertainers lieten ze zien dat je ook met een sousafoon op je schouders prima kunt dansen en springen.

Trombonist John Holcomb – getooid in jaren 80 zweetband en dito snor – geeft het publiek en zijn medemuzikanten weinig kans om adem te halen. Vanaf het eerste moment dat hij het podium bestijgt, leidt hij de band in een onverbiddelijk tempo door hun oeuvre heen. Holcomb en Baritonsaxofonist Leo P. nemen het voortouw in het muzikale geweld. Zij rennen onverzadigbaar rond op het podium en zwaaien vervaarlijk met hun instrumenten. De ritmesectie, sousafonist Raphael Buyo en drummer Charles Sams, zorgt voor een stabiele basis waarop de twee frontmannen volledig uit hun dak kunnen gaan. De ogenschijnlijk kalme trompettist Joshua Gawel is echter ook niet bang om zijn moment te pakken en speelt op gezette tijden een snerpende, bijna gillende solo. Daarbij lijkt het soms alsof hij op ieder moment kan omvallen vanwege een gebrek aan zuurstof.

Hier en daar spelen de Lucky Chops een verdwaalde ballade, maar de meeste nummers zijn hard en swingend. Het kost de mannen dan ook geen moment moeite om het publiek mee te krijgen. Vooraan staan enkele die hard-fans die eruitzien alsof ze zojuist een overval hebben gepleegd op de Lucky Chops-fanstore: ze dragen een overdadige hoeveelheid petten, buttons, T-shirts en andere bandparafernalia en springen anderhalf uur onvermoeibaar mee op de muziek. De Lucky Chops spelen eigen werk, maar ook James Browns I Feel Good en andere pop- en soulhitjes passeren in medleys de revue. Ook de covers dragen het onmiskenbare signatuur van de Lucky Chops: vlammende, energieke blaasmuziek die zelfs de oudere toeschouwers de dansvloer op trekt.

De mannen zijn ongeremd, springen woest in de rondte en geven alles. Speels, jongensachtig en met een gedrevenheid die maar weinig popmuzikanten kunnen benaderen. Toch missen ze geen noot. Daar wordt duidelijk dat de Lucky Chops meer zijn dan een bovengemiddelde coverband voor tentfeesten en verjaardagspartijen. Het zijn stuk voor stuk geschoolde musici die hun instrument tot in de finesses beheersen. Kortom: de Lucky Chops entertainen op niveau. Onweerstaanbare blaasmuziek van een stel talentvolle schooljongens die geen moment verveelt.